Mesajul Rectorului  

La 11 noiembrie 2019 intrăm în anul 100 al existenței Universității noastre, iar 2020, când sărbătorim Centenarul, a fost declarat anul Politehnicii în Timișoara. 

Orașul a fost ridicat la rangul de Civitas Academica odată cu semnarea de către Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice, Universitatea Politehnica Timișoara de azi, cea care a devenit, pe parcursul timpului, una dintre cele mai mari și renumite universități din Europa Centrală și de Est. Transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii de avangardă a științei românești și europene.

Dacă la începuturi - așa cum avea să declare rectorul de atunci, Victor Vâlcovici, la aniversarea de 10 ani a instituției - „Politehnica era ca un prunc nou născut... lipsea aproape totul”, acum, Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul tarii, este inclusă în categoria celor mai valoroase instituții de învățământ superior, aceea a universităților de cercetare avansată şi educație.

Prestigiul de care se bucură universitatea noastră e reflectat şi prin acordurile încheiate cu aproape 400 de universități din toată lumea, ceea ce facilitează programele de mobilitate pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, derularea unor proiecte comune de cercetare, participarea la manifestări științifice şi susținerea diplomelor în cotutelă.

Dezvoltarea și consolidarea prestigiului Politehnicii este rezultatul firesc al grijii permanente a Conducerii Universității Politehnica Timişoara, preocupată mereu de dezvoltarea unor axe prioritare precum cercetarea, inovarea și creația originală, internaționalizarea, imaginea și comunicarea, proiectul editorial de față reflectând rezultatele activităților științifice ale cadrelor didactice, publicate în monografii sau volume de specialitate la edituri de prestigiu din străinătate, Editura Academiei sau Editura Științifică și Tehnică în ultimii 30 de ani.

Sunt convins că cele 100 de cărți sintetizate în monografia de față, pe lângă recunoașterea adusă autorilor acestora, vor contribui și la întărirea recunoașterii instituției la nivel internațional și vor facilita internaționalizarea cercetării și cooperării științifice prin stabilirea unor legături noi sau consolidarea celor existente atât cu cele aproape 400 de universități din toată lumea cu care Politehnica are încheiate acorduri, dar și cu universități noi.

Prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban,
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara

Cuprins